Primary Navigation

Bibliotekarene i Hallingdal leser mye bøker i løpet av ett år. Her er våre anbefalinger fra utgivelser i 2018

Leksikon om lys og mørke
Simon Stranger
En dag oppdager Simon Stranger noe underlig om svigerfamilien sin: etter 2. verdenskrig, bosatte den jødiske Komissar-slekten seg i Bandeklosteret. Under krigen var dette hovedkvarteret til angiveren og provokatøren Henry Rinnan, som etter krigen ble dømt for langssvik og henrettet. Hvordan kunne Kommisar-familien ønske å bo et slikt sted? Og hvilket mørke førte Rinnan, en forsagt skomakersønn, til å angi og torturere sine egne landsmenn, til å bli mannen han huskes som? I en drivende, alfabetisk kapittelstruktur gir Stranger en litterær fremstilling av faktiske hendelser knyttet til Rinnans liv og Komissarenes familiehistorie.
Anbefalt av Anne Berit, Hemsedal folkebibliotek
Gutten og fjellet
Torbjørn Lysebo Ekelund
Sommeren 1894 blir en seks år gammel gutt sporløst borte fra en seter under fjellet Styggemann i fjellområdet Skrim. Flere hunder mennesker leter etter ham, men gutten er og blir borte. 122 år senere er en far og hans sju år gamle sønn på fottur i det samme området. Med ryggsekker og telt går de gjennom dype skoger og over forblåste fjell. Målet med turen er å nå toppen av Styggemann, men også å følge i sporene til den forsvunne gutten. Hva skjedde egentlig med ham? Hvordan gikk han seg vill, og hvorfor fant han ikke veien tilbake til setra? «Gutten og fjellet» er en samtale mellom far og sønn om natur, om det å ferdes ute og om hvor små vi mennesker er i møte med naturen.
Anbefalt av Liv Solveig, Gol bibliotek
Menn i min situasjon
Per Petterson
I denne omgang er Pettersons velkjente figur, Arvid Jansen, en mann i fritt fall. Et år etter at kona Turid sendte ham på dør, fortoner tilværelsen seg som en evig omstreiferjakt ved de få holdepunktene som gjenstår i Arvids liv. Han kjører rundt i Oslo, drikker seg full på de same pubene, plukker opp damer og sover i bilen når sengen føles for tom. Etter et toguhell, bistår han Turid med skyss til rekkehuset de delte før. Nå er alle spor etter ham fjernet. Vigdis, hans eldste datter, forsøker også å fjerne seg fra ham. Sannsynligvis fordi hun har gjennomskuet Arvid, tenker han selv. Men kanskje trenger de hverandre, mer enn begge forstår.